Algemeen: Techniek en werking infrarood verwarming

WAT IS INFRAROOD VERWARMING EN HOE WERKT HET?

Infrarood verwarming wordt vaak vergeleken met de warmte van de zon. Het is energie die is gevangen in straling die zich in het niet zichtbare spectrum bevindt, namelijk het infrarode spectrum. Deze straling heeft inderdaad een vergelijkbare samenstelling als de stralen waarmee onze zon de aarde verwarmt. Hierdoor ontstaat een zeer aangename manier van verwarmen, waarbij de infrarood stralen de objecten in de ruimte verwarmen in plaats van de lucht.

 

Techniek achter infrarood


Voor alle infrarood oplossingen geldt dat er een halfgeleider materiaal wordt gebruikt om elektrische stroom om te zetten in infrarood straling. In het geval van infrarood panelen wordt er meestal een carbondoek toegepast. Dit is een koolstofvezel waar elektriciteit doorheen wordt geleid om infrarood straling op te wekken. De achterzijde van het paneel wordt geïsoleerd en aan de voorzijde wordt een voorplaat aangebracht, vaak van metaal of glas. Door de isolatie aan de achterzijde kan er geen oververhitting ontstaan en wordt bovendien de warmte zoveel mogelijk uitgestraald aan de voorzijde.

Bij Infrarood vloerverwarming is een vergelijkbare carbon vezel gevangen tussen 2 lagen PE folie. Ook hier wordt infrarood straling opgewekt door stroom door de carbon vezel te leiden. De folie is zeer dun (0,3 mm) en is dus overal toe te passen. Omdat vloerverwarming niet al voorzien is van isolatie, dient u zelf een isolatielaag te plaatsen onder de infrarood vloerverwarming folie.

 

Lange golf - korte golf

 

Infrarood is al het licht in een spectrum dat loopt van ongeveer 780 nanometer tot 10.000 nm. Infrarood kan hierbij grofweg in 3 categorieën worden ingedeeld:

  • Korte golf of IR-A
  • Midden golf of IR-B
  • Lange golf  of IR-C

overzicht infrarood spectrumKorte golf: Een goed voorbeeld van korte golf infrarood is het licht dat uit de traditionele terras verwarmers komt of in infrarood sauna's wordt toegepast, waarbij vaak een zeer hete halogeen of kwarts lamp wordt toegepast. Dit type infrarood verwarming heeft meestal een rode gloed en voelt intens aan. De warmte is vrijwel direct na het aanzetten van de lamp voelbaar en werkt ook in niet beschutte gebieden zoals een open terras. Het bereik is echter beperkt en zodra de lamp wordt uitgeschakeld is de warmte weg en is de gevoelstemperatuur weer gelijk aan de omgevingstemperatuur. Voor het lokaal verwarmen in zeer koude omgevingen kan korte golf infrarood een goede oplossing zijn. 

Lange golf: Dit is de infrarood straling die wordt uitgezonden door infrarood panelen. De panelen werken op een temperatuur van 80 - 110 ° Celsius en zenden aan de voorzijde een lange golf infrarood uit. Lange golf infrarood straling reikt verder en verwarmt door de objecten in de omgeving op te warmen. Infrarood panelen kunnen hierdoor enkel worden toegepast in beschutte omgevingen, zoals in binnen ruimtes of een inpandig balkon. Het grote voordeel is dat de infrarood stralen de omgeving als geheel zullen verwarmen, waardoor er een veel gelijkmatiger en comfortabeler klimaat ontstaat. Hierdoor is lange golf infrarood straling zeer geschikt als verwarming in huizen, kantoren of beschutte buitenruimtes. 

  

Verdeling van de warmte


Traditionele radiatoren verwarmen voornamelijk de lucht, maar infrarood verwarmt direct de objecten in de ruimte. Het nadeel van het gebruik van radiatoren is dat de temperatuur op verschillende hoogtes heel anders is. Zo kan het 18 graden aan de grond zijn en 26 graden aan het plafond om te zorgen voor een aangename warmte op lichaamshoogte. Dit komt door het gebruik van lucht als middel om de ruimte te verwarmen, waarbij warme lucht opstijgt. Het plaatje hieronder illustreert het verschil tussen verwarming met convectie en infrarood. In dit geval toont het plaatje als voorbeeld infraroodpanelen, maar hetzelfde principe geldt voor infrarood vloerverwarming.


infrarood verwarming en convectie warmte













Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »