Infrarood panelen: Techniek en werking
WAT IS DE TECHNIEK ACHTER INFRAROODPANELEN EN HOE WERKEN DEZE PANELEN.
Wat is een infrarood paneel
Een infrarood paneel is een lichtgewicht paneel dat kan worden bevestigd aan de wand of plafond. De panelen worden geproduceerd in diverse materialen, zoals aluminium of glas. Voor alle panelen geldt dat ze zijn voorzien van een verwarmingselement achter de voorzijde van het paneel. Hieronder wordt de opbouw van een standaard paneel weergegeven:
Achterzijde paneel
Naast de ophanging is aan de achterzijde een isolatie voorzien. De isolatie zorgt ervoor dat de lange golf infrarood stralen alleen aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten en voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt. De ophanging zorgt voor een kleine opening tussen de achterwand en het paneel, zodat er aan de achterzijde geen warmte kan opbouwen.
Verwarmingselement
De meeste verwarmingselementen van infrarood panelen zijn gemaakt van een epoxy hars met Nano Koolstof kristallen. De vaak gebruikte Engelse term hiervoor is "Carbon Crystal". De Koolstof kristallen hebben als eigenschap dat deze opwarmen en infrarood straling gaan uitzenden wanneer er elektriciteit doorheen loopt. De nano koolstof kristallen pasta wordt geprint op een Epoxy hars vel. Vervolgens wordt dit vel tussen 2 andere vellen van Epoxy hars geplaatst en wordt hier onder zeer grote druk 1 geheel van gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft een aantal voordelen:
- Hoog percentage lange golf infrarood straling
- Zeer lange levensduur
- Epoxy hars en koolstof pasta vormen een zeer stabiele verbinding
Voorzijde paneel
De voorzijde van het paneel kan uit diverse materialen bestaan. De meest voorkomende materialen zijn PET (een type plastic), Aluminium of Glas. Vanwege de goede warmteoverdracht heeft het gebruik van aluminium de voorkeur boven het gebruik van PET. Glazen (spiegel) panelen hebben een goede warmte overdracht naar de ruimte, maar hebben door de dikte van het glas wel iets langer nodig om de juiste temperatuur te bereiken voor het uitzenden van lange golf infrarood stralen.
Temperatuur infrarood panelen
De opwarm tijd van de panelen is gemiddeld zo'n 5 tot 10 minuten. Het paneel werkt vervolgens op een gemiddelde temperatuur van 70 tot 90 °C. Dit is de temperatuur waarop de combinatie van koolstof kristallen en epoxy hars in staat is om lange golf infrarood op te wekken. Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg kan blijven zodat er geen risico op brand of verbranding door aanraking is
De infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand zijn bovendien voorzien van een oververhitting beveiliging. Deze bi-metalen aan de binnenzijde van het paneel onderbreken de stroom wanneer het paneel warmer dan 105 - 115 °C wordt. Voor panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheidsoogpunt verplicht, omdat hierbij het risico op aanraken van het paneel aanwezig is.
Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aanstaat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico's op.